9.11.2011

Zvolenský spevácky festival so Slovákmi z Budapešti

Zvolen, Sliač 9. – 11. 9. 2011

V dňoch 9. až 11. septembra 2011 sa vo Zvolene a na Sliači konal Zvolenský festival speváckych zborov. Bol to už tretí ročník tohto podujatia zaradeného do zvolenského kultúrneho leta. Hlavným organizátorom bol Zvolenský spevácky zbor, najstaršie činné slovenské spevácke teleso, ktoré v tomto roku oslávilo 128. výročie svojho založenia. Festival bol rozložený na tri dni, spievalo sa v chrámových interiéroch, ale aj vonku na zvolenskom námestí. Festivalu sa zúčastnili štyri spevácke zbory: Mládežnícky spevácky zbor PinkHarmonyAcademy zo Zvolena, súbor HRON z Banskej Bystrice, slovenský spevácky zbor OZVENA z Budapešti a samozrejme domáci ZVOLENSKÝ SPEVÁCKY ZBOR (ZSZ). Prvý koncert sa konal v piatok 9. septembra večer v evanjelickom kostole a.v. na Sliači. Vystúpili tu zbory PinkHarmonyAcademy a Zvolenský spevácky zbor. V sobotu 10. septembra o 10.30 hod. bolo hlavné otvorenie Festivalu na zvolenskom
Námestí SNP. Po úvodných slovách riaditeľa festivalu Ing. Petra Mila festival slávnostne otvoril zvolenský primátor Ing. Miroslav Kusein, ktorý prevzal nad festivalom záštitu. Na pódiu sa vystriedali tri spevácke zbory: ZSZ, OZVENA a HRON. Repertoár bol prispôsobený sobotnému predpoludniu, sakrálnych skladieb bolo pomenej, prevažovala zborová klasika, ľahké skladby a ľudové piesne v úprave pre zborový spev. Napriek konkurenčným zvolenským kultúrnym podujatiam bola na námestí celkom slušná divácka kulisa, samozrejme úmerná tomuto druhu kultúry.

Umeleckým vyvrcholením bol sobotný večerný koncert na Zvolenskom zámku v zámockej kaplnke. Neveľká kaplnka bola úplne plná a diváci zhliadli samostatné vystúpenia dvoch speváckych zborov – ZSZ a OZVENA. Obidva zbory mali vybraný náročný umelecký repertoár a celkový divácky dojem umocnila ešte výborná akustika zámockej kaplnky. Na záver vystúpili obidva zbory so spoločnou skladbou, zaspievali hymnickú pieseň Eugena Suchoňa Aká si mi krásna ty rodná zem moja (zbory pri spoločnej skladbe sú na priloženej fotografii). Po tejto skladbe pri odovzdávaní kytíc dirigentkám zaznel frenetický potlesk a zbory sa dočkali aj standing ovations.
Posledné festivalové vystúpenie absolvoval zbor OZVENA v nedeľu 11. septembra o 10.00 hod vo zvolenskom evanjelickom kostole a.v. po skončení služieb Božích. Prednesený sakrálny, ale aj klasický repertoár bol vhodným záverom bohoslužieb. Po skončení koncertu sa speváci neformálne pozhovárali s farárom Mgr. Jánom Podlesným a s biskupom Západného dištriktu ECAV na Slovensku Mgr. Milanom Krivdom, ktorý neplánovane navštívil koncert.
Spevácky zbor OZVENA si zaslúži niekoľko samostatných informácií. Tvoria ho Slováci trvale žijúci v Budapešti, alebo v blízkom okolí. Zbor vznikol pred desiatimi rokmi z iniciatívy tamojších Slovákov združených v slovenskej samospráve. Predsedníčkou a manažérkou zboru je Zuzana Hollósyová, umeleckou vedúcou a dirigentkou Marta Pálmaiová – Pápayová. Zbor má v súčasnosti 22 členov. Zbor si vytýčil za svoj cieľ zachovanie slovenských ľudových piesní v Maďarsku v ich origináli alebo vo forme spracovanej pre zborový spev. Ďalšou úlohou zboru je participácia na evanjelických službách Božích a katolíckych svätých omšiach. Repertoár sa skladá z latinských, talianskych, staroslovienskych hymien, žalmov, zborových skladieb, liturgií, či omší. Svetskými dielami zbor vystupuje na festivaloch, a diplomatických podujatiach maďarských verejných inštitúcií, ako aj na podujatiach inštitúcií
Slovenskej republiky v Maďarsku, resp. na verejných podujatiach so slovenským pozadím. Zbor sa zapája aj do vydavateľskej činnosti. Veľkým mecenášom a podporovateľom zboru je slovenský veľvyslanec v Budapešti Peter Weis.
Zvolenský spevácky zbor vlani v novembri úspešne vystúpil na koncerte v Budapešti v Slovenskom inštitúte, a tak vystúpenie zboru OZVENA vo Zvolene bolo akousi reciprocitou za toto vystúpenie.

Možno ešte spomenúť, že vlani v septembri na druhom ročníku Zvolenského festivalu speváckych zborov vystúpil aj spevácky zbor ZVONY zo srbskej Vojvodiny, ktorý tvoria tamojší Slováci z obce Selenča. Festival sa tak stáva fórom, na ktorom si môžu zahraniční Slováci upevňovať svoje národné povedomie.
Festival finančne a sponzorsky podporili: Ministerstvo kultúry SR, Banskobystrický samosprávny kraj, Matica slovenská, mesto Zvolen, mesto Sliač a Vinotéka na malej štácii.

Peter M I L O

Nincsenek megjegyzések: